ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

Για την αφύπνιση και την πνευματική αναγέννηση των Ελλήνων

Δώρο αρχαιολογικοί χώροι στον Εφραιμ

Posted by lykofron στο 03/07/2010

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε ότι ακόμη και αρχαιολογικοί χώροι έχουν παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου, κείμενοι στην Καμάριζα Λαυρεωτικής, στη Ραμνούντα στο Γραμματικό και στην περιοχή της Ουρανούπολης. Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, οι περιπτώσεις της Λαυρεωτικής και του Γραμματικού ήρθαν σε γνώση του συλλόγου μόλις πρόσφατα, αλλά για την υπόθεση της Ουρανούπολης η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε ενημερώσει το ΥΠΠΟ από τον Ιούλιο του 2007, χωρίς όμως να υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου.

Η Εφορεία επανήλθε με νέο έγγραφό της στις 4 Ιανουαρίου 2008, αλλά και πάλι ματαίως, ενώ διαμαρτυρία είχε πραγματοποιήσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 9 Ιανουαρίου, που επίσης έπεσε στο κενό.

Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, απάντησε επί του θέματος ότι «σε κάθε περίπτωση η προστασία που απολαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος είναι ανεξάρτητη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και οι περιορισμοί που τίθενται μετά το χαρακτηρισμό του ακολουθούν το ακίνητο και μετά τη μεταβίβασή του».

Ζητεί τα έγγραφα

Με ερώτησή της προς τον υπουργό Πολιτισμού, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, ζητεί να κατατεθούν στην Βουλή όλα τα έγγραφα, με βάση τα οποία παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο εκτάσεις κηρυγμένες ως «αρχαιολογικός χώρος».

Χθες, η κα Δαμανάκη παρουσίασε όλα τα έγγραφα που αφορούν τις προειδοποιήσεις των Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πολυγύρου προς το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το Φ.Ε.Κ 714/29-10-1965, με τα οποία τόσο η «Διώρυγα του Ξέρξου», όσο και οι παρακείμενες εκτάσεις κηρύσσονταν αρχαιολογικοί χώροι. Η κ. Δαμανάκη επισήμανε πως «αποδεικνύεται ότι το Δημόσιο παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Το Δημόσιο καταστρατήγησε φανερά τον αρχαιολογικό νόμο, ο οποίος συγκεκριμένα προβλέπει: »Τα αρχαία ακίνητα μνημεία ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή, είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας»». Η κα Δαμανάκη σημείωσε ότι όλα αυτά συντελέσθηκαν επί υπουργίας στο Πολιτισμού του κ. Γ. Βουλγαράκη, και τόνισε πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι αρμόδιοι υπουργοί διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά, που αποτελεί πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, χωρίς την προσήκουσα ευθύνη και τον οφειλόμενο σεβασμό στους νόμους. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη πόλη» και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ ζητεί να ακυρωθούν αμέσως όλες αυτές οι πράξεις.

Συνασπισμός: Πρόταση κατάργησης των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας

Mε την κατάθεση της βουλευτού του Συνασπισμού, Ευαγγελίας Αμανατίδου – Πασχαλίδου, στην αρμόδια εισαγγελέα, Ελένη Σωτηροπούλου, συνεχίστηκε χθες η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Σε σχετικές δηλώσεις της χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό και πολιτική την απόφαση για να σταματήσει το σκάνδαλο. Επανέλαβε την πρόταση νόμου του Συνασπισμού για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας και την κατάργηση των χρυσόβουλων, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν εδώ και χίλια χρόνια μοναστήρια με χρυσόβουλα να παίρνουν τον πλούτο στην Ελλάδα».

Αναφερόμενη στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταλάβει πως το θέμα ξεκίνησε το 1998 οπότε κι άρχισαν οι δυναμικές διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι ακόμα και σήμερα σε ορισμένες εκτάσεις εξακολουθούν να γίνονται οικοδομικές εργασίες και ζήτησε «να αποδοθούν ευθύνες και να επιστρέψει ο πλούτος εκεί όπου ανήκει».

Παρέμβαση Ζορμπά

Ο τέως πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης των Εσόδων από Εγκληματικές Πράξεις, Γιώργος Ζορμπάς, τοποθετήθηκε χθες για την υπόθεση των κτημάτων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Ερωτώμενος να σχολιάσει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είπε: «Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Διαφορετικά θα είναι πολύ βαρύ και επικίνδυνο για την ελληνική πολιτική ιστορία και τη Δικαιοσύνη. Αυτά μπορώ να πω για την ώρα».

ΠΗΓΗ: Εφ. Ναυτεμπορική, Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: